Sokan emlékezünk azokra a napokra, amikor a suliba beérve a női mosdóba szaladva felkentünk a rúzsunkat, majd mielőtt hazaértünk volna gyorsan lemostuk. Arra a napra, amikor megvettük első, igazán márkás, gyönyörű színben pompázó csodánkat. Manapság az utcán páran még utána fordulnak annak a nőnek, aki vörös, narancs vagy épp pink ajkakat visel, de mi ismerjük azt az érzést, amikor egy nő azt mondja, hogy rúzs nélkül meztelennek érzi magát.

 

lipstick-2.jpg

 

Ez a dekorkozmetikai termék, amely viaszokat, zsírokat, olajokat, színező- és illatosító anyagokat, UV-szűrőt, hidratáló, tápláló formulákat tartalmaz, az ókori Mezopotámiából eredeztethető, ahol 5000 évvel ezelőtt a féldrágaköveket porrá zúzták és azokat használták a nők ajkuk vagy éppen szemhéjuk megszínezésére. Később Egyiptomban az ajkak kiemelését hennával, jód- és brómtartalmú algakivonattal végezték. Egy arab sebész, kémikus, kozmológus, Abu al- Kaszin al-Zahravi, más nevén Abulcasis készítette el az első tömör, rúd formájú rúzst Kr. u. 1000 körül.

 

egyiptom.jpg

albucasis.gif


A XVI. századi Európában, I. Erzsébet idejében az ajkak beszínezése nagyon népszerűvé vált, a királynő maga is vérvörösre festette száját, de később a sminkelést már az ördög művének tartották, 1770-ben pedig törvényben ítélték el azon hölgyeket, akik sminket használva csábították el a férfiakat. Még az 1800-as években is negatívan ítélték meg a kozmetikumok használatát, ledér hölgyek, színésznők, prostituáltak eszközének titulálták.

1915-ben Maurice Levy -inspirációt merítve a fegyveriparból- piacra dobta az első, töltényhüvely alakú, kompakt rúzst, amely nők ezreinek vágyává vált. A mozivásznon szereplő némafilmes színésznők pedig csak tovább népszerűsítették a vad ajkakat, a háború idején pedig a vörös rúzs a magabiztos, erős nő jelképévé vált.

 

i-erzsebet.jpg

 

1915.jpg

 

beauty-news-elizabeth-arden-limited-edition-red-lipstick-articleimage1-325x385.jpg

Az első tartós rúzst 1927-ben Paul Baudercroux alkotta meg, de betiltották a terméket, mert annyira jól sikerült, hogy le sem lehetett szedni. Az 1930-as években Elizabeth Arden és Helena Rubenstein megnyitották első parfümériájukat, majd később a ’40-es években Estee Lauder beindította saját vállalkozását, a kozmetikai ipar pedig hatalmas fejlődésnek indult. Az ’50-es években olyan ikonok népszerűsítették a vörös rúzsokat, mint Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor, s nők ezrei kezdtek el szépségpöttyöt rajzolni szájuk mellé. Hazel Bishop 1950-ben adta ki az úgynevezett No-smear lipsticket, ami már tényleg csókálló volt és még be sem tiltották.


estee-lauder.jpg

 

marilyn-monroe.jpg

 

taylor-elizabeth.jpg

 

A következő évtizedben, a „flower pover” idején halványabb, pasztellesebb árnyalatok vették át a főszerepet, majd a ’70-es években a középtónusú száj hódított. A következő nagy fordulópontot az erőteljes, vidám, olykor botrányos árnyalatok hozták, ekkor semmi nem volt tabu: pink, lila, vörös, néha fekete rúzsokat használtak a nők, amelyet gyakran társítottak színes szempillaspirállal.

 

madonna80as.jpg


Mint ahogy lenni szokott, a szélsőségek után jön egy visszafogott időszak, ezt hozta az évezred utolsó évtizede. Ki ne emlékezne a szájceruzával pontosan körberajzolt ajkakra, amely szinte teljesen naturális sminkkel társult? 

A színes ajkak ma is hódítanak, senki ne felejtse ki a neszeszeréből ezt a csodás darabot, pompázzon akár a narancs, paradicsomvörös, rózsa vagy a pink árnyalataiban.

lipsticks.jpg